Dankó Béla

SzarvasRákóczi út 2.2. választókerület
2018 Dec. 18 17:25

Karitatív szervezetek kaptak lisztadományt a Magyarok Kenyere Program keretében

A Magyarok Kenyere Program 2018-ban nyolcadik alkalommal indult el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében és a MAGOSZ együttműködésével. A programnak egyre több támogatója van Békés megyében is.

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, határokon innen és túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek az adományozóktól, melynek egy része liszt, a másik része kenyér formájában kerül a rászorulókhoz.

A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program keretében 2018-ban minden eddiginél több, összesen 4600 magyar gazda ajánlott fel búzaadományt.- mondta el Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A felajánlott búzából készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül. A 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból 2018-ban összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 4600 magyar gazda – 2700 határon inneni és 1900 határon túli – felajánlása révén.

A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg. A magyar gazdák által összegyűjtött 565 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 340 tonna lisztet eredményezett, amely közel 80 ezer gyermek ellátását szolgálja.

Békés megyében összesen 105 adományozó vett részt a programban, és a segítségükkel összesen 22,4 tonna búzaadomány gyűlt össze a megyében.

A kiemelt kedvezményezettek mellett minden évben lehetőség nyílik minden megyében a helyi karitatív szervezetek számára is az adományozás, így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága Karácsony közeledtével adományleveleket nyújtott át 11 Békés megyei szervezetnek és intézménynek a Szarvason megrendezésre került ünnepségen.

 

Dankó Béla

Szarvas, Rákóczi út 2.
friss hírek
eseménynaptár