Dankó Béla

SzarvasRákóczi út 2.2. választókerület
2019 Apr. 16 11:31

Kerékpárút fejlesztés Kondoros, Kardos, Csabacsűd és Békésszentandrás településeken

 

Kondoroson a „Kerékpárút fejlesztés Kondoros, Kardos, Csabacsűd és Békésszentandrás településeken” projektindító sajtótájékoztatójára került sor 2019. április 10-én, a Petőfi István Általános Iskola tantermében, és ezzel együtt egy szemléletformáló program is indult Kondoroson.

Gyebnár Péter a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársa megnyitotta az eseményt, majd felkérte Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, hogy mondja el gondolatait.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy kiváló az időzítés, mert 2021-re fejeződik be ez a nagyszabású kerékpár forgalmi létesítményekkel kapcsolatos projekt. A szemléletünk formálása, ami a közlekedéssel kapcsolatos, az mindig időszerű. Sokféle olyan szabály van, amit régen a KRESZ tiltott, mára pedig beépült a gondolkodásunkba. Majd végezetül elmondta, hogy a projektben, részben kerékpársávok, új kerékpárutak, és a meglévő kerékpárutak felújítására kerül sor.

Majd Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket. A Képviselő elmondta, hogy körülbelül 20 éve nagy munkába kezdtek a kerékpárutak fejlesztése kapcsán akkor még nagyon szórványosan voltak kerékpárutak, akár a 44-es számú főút mellett is. Volt egy nagyszabású álmuk, hogy lehetőség szerint összekössék a településeket bicikliúttal, részben azért, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést, részben pedig hogy az itt lévő lakosok, vagy az ide érkező turisták kerékpárral megismerhessék a térséget. Sok-sok munkával sikerült ezt az álmot megvalósítani. Mivel azonban az egyes utak építése óta évtizedek teltek el, vannak olyan szakaszok, ahol nagyon rossz az út minősége. Emiatt is fontos, hogy a már meglévő, de kerékpározásra már annyira nem alkalmas útvonalakat mindenképpen újítsunk fel. Majd hangsúlyozta, hogy mennyire fontos ez a projektindító, amely folytatja az elmúlt két évtizednek a munkáját és nagyon komoly források kerülnek felhasználásra a megyében.

Majd Ribárszki Péter, Kondoros város polgármestere a konzorcium vezetőjeként tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a projektben Kardoson és Csabacsűdön felújításra kerülnek a kerékpárutak, Békésszentandráson felújításra és új útszakasz építésére is sor kerül, míg Kondoroson új kerékpárút-szakaszok épülnek. A Polgármester kiemelte, hogy az M44-es útra való felhajtás miatt nagyobb forgalom várható a Szénási úton, így ott kiemelkedően fontos, hogy épüljön kerékpárút a biztonságos közlekedés érdekében. Kondoros városa örömmel állt a konzorcium élére, hiszen több társulási vagy konzorciumi projektet bonyolított le. A polgármester reméli, hogy ezt a megmérettetést is sikerrel zárják és esetleg már hamarabb, 2020-ra is átadhatják a megújított kerékpárutakat.

Végezetül Gyebnár Péter, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársa beszélt a kerékpáros szemlélet fontosságáról. Elmondta, hogy az iskolában bemutatják a gyerekeknek, hogy a biciklizés egy élmény is lehet. Ezen kívül lesznek olyan közösségi programok, amelyekkel a lakosságot szeretnék megszólítani, mint például KRESZ PARK, és egyéb kerékpáros élmény programok.

 

Dankó Béla

Szarvas, Rákóczi út 2.
friss hírek
eseménynaptár