Dankó Béla

SzarvasRákóczi út 2.2. választókerület
2019 May. 20 21:04

Felújítás alatt a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat épületei

A szarvasi Ótemplomi Evangélikus Egyházközség intézményeiben több helyszínen felújítások zajlanak, melyeket Lázár Zsolt igazgató lelkész mutatott be Dankó Béla országgyűlési képviselőnek, Babák Mihály polgármesternek és a Képviselő-testület tagjainak.

 

Az Egyházközség 2 energetikai beruházása a KEOP program keretében valósul meg, mely a  Szeretetszolgálat 2 épületét érinti.

 

Lázár Zsolt tájékoztatójában elmondta, hogy az egyik épület a szenvedélybeteg klubnak, azaz a „Második Esély Klubnak” ad otthont, itt a házi segítségnyújtás, illetve népkonyhának működik, ami lehetővé teszi, hogy ingyenesen étkezzenek a rászorulók. Az igazgató lelkész kiemelte, hogy jelen pillanatban a Magyarországi Evangélikus Egyház legnagyobb szociális intézménye ez, mivel kb. 30-40 intézmény tartozik ide, valamint 226 munkatárs dolgozik az intézményben. Az épület jelenleg is használatban van, tantermek, előadótermek, társalgók és kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra a korábbi időszakban. A beruházás során az épület külső nyílászáróinak cseréje, az utólagos homlokzati és padlástéri hőszigetelés is megvalósul. Szükségessé válik a meglévő tetőszerkezet megerősítése, víz elleni szigetelése, új cserépfedés építése. A felújítás következtében új belső térburkolat kerül kivitelezésre, az épület teljesen akadálymentes lesz, a belső falfelületek javítása, festése megtörténik, továbbá energiatakarékos kondenzációs kombi kazánok kerülnek beépítésre.A korszerűsítés során a tetőfelületen napelemek elhelyezésére válik lehetőség.

 

A fejlesztések másik helyszínén is komoly energetikai beruházás valósul meg, hiszen a Szent László utcában található épületben megtörténik a felújítás során a külső nyílászárók cseréje, az utólagos homlokzati és padlástéri hőszigetelés, továbbá az épülethez hozzáépített jelenleg veszélyesen megdőlt raktárhelyiség újjáépítése is megvalósul. Utcai kocsibejáró, kapu és nagykapu épül. Belső udvaron új térburkolat kerül kialakításra. A korszerűsítés során itt is napelemeket helyeznek el. A munkálatok várhatóan 2019 nyarán befejeződnek.

 

Lázár Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy két fajta támogatott lakhatás van a jelenlegi szociális rendeletek alapján, az egyik a szenvedélybetegek, a másik a pszichiátriai betegek megsegítésére vonatkozik. Az egyházi vezető  beszédében kiemelte, hogy az a céljuk, hogy akik ide bekerülnek, azok tovább tudjanak menni, álljanak talpra, keressék meg az életüknek az értelmét, új egzisztenciát alapítsanak, illetve albérletbe vagy saját házba költözve tudják majd a helyet elhagyni. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztés forrása a támogatáson túlmutat, hogy sok olyan önerőt tartalmaz ez a beruházás, aminek segítségével az egész épületet és annak környékét is meg tudják újítani

 

A bejátás harmadik helyszíne a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda Bacsó utcai óvoda épülete volt, ahol a felújítása TOP-forrásból valósul meg.

 

Molnár Istvánné igazgató asszony elmondta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy ez a sok éves vágyuk teljesülni látszik, hiszen egy nagyon szépen felújított óvodában állhatnak. A 70 millió Ft-os támogatásnak köszönhetően a munkálatok folyamatban vannak, de már május végéig be is fejeződhetnek.

Dankó Béla

Szarvas, Rákóczi út 2.
friss hírek
eseménynaptár