2019 Jul. 13 16:15

Hagyományőrzés, összetartás erősítése, finom ételek, és garantált jó hangulat

Szarvas-Ezüstszőlőben, a történelmi Magyarország szívében, 22. alkalommal került megrendezésre az Arató és Kárpát-medencei nemzetiségi nap.

Az esemény az évek során hagyománnyá vált felvonulással vette kezdetét. Az ünnepi megnyitó során a 10. emlékoszlop avatására is sor került, melyet a romániai Pécska Város tiszteletére állítottak.

Megtekinthető volt az is, hogy a gépesített világ előtt, hogyan takarították be őseink a termést. Ezek, a körülbelül 100 évvel előtti módszerek nem mások, mint a kézi kaszálás, marokszedés és a cséplőgépi őrlés.

Persze a kemény fizikai munkához szükség volt az energiára, így a nap folyamán bemutatták a különféle tájjellegű aratóételek elkészítési módját is és a látogatók nagy örömére lehetőség adódott azokat meg is kóstolni.

A rendezvény alkalmával mind a fiatalabb, mind pedig az idősebb generáció egyaránt széles programkínálatból választhatott. A délelőtt jobban kedvezett a gyermekeknek, hiszen gyermekműsor és játszóház színesítette az ott töltött időt. Ellenben a felnőtt korosztály sem unatkozott, hisz nem kis munkát igényelt annak a megannyi finom bográcsos ételnek az elkészítése, melyeket a főzőversenyre beneveztek. Még az ebéd elfogyasztása előtt érdekességeket hallhattak és láthattak a vendégek, mind a Gazda Fórumon, mind pedig a régi időket idéző gabona betakarítása során. Délután a rendezvényen megjelent vendégek üdvözlésére ünnepi köszöntők hangzottak el. Az ünnepi beszédet idén Jakab Tamás Úr, a MAGOSZ főtitkára mondta el.

Később a már hagyománnyá vált új kenyér áldása következett, melyből mindenkinek jutott egy-egy falat. Ezt követte az ősi aratóételek főzőversenyének az eredményhirdetése.

Az esti órákat különböző népszerű zenei fellépők gazdagították és vonzották oda, nem csak a helyi, de a környező településekről érkező szórakozni vágyókat is. Végül pedig az estét a már tradícióvá vált Arató Bál zárta.