Dankó Béla

SzarvasRákóczi út 2.2. választókerület
2018 Oct. 29 14:12

Az emlékezés mellett a hit, a reménység és a küzdelem mécsesei is lobognak

Az emlékezés mellett a hit, a reménység és a küzdelem mécsesei is lobognak

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire szerte az országban és Békés megyében is megemlékeztek. Dankó Béla, Békés megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője így emlékezett a forradalomról:

1956 olyan eleme történelmünknek, amely valahol a múlt és a jelen határáról tekint reánk. Szereplőit még ismerhettük, vértanúi viszont már a történelemkönyvek lapjairól, emléktáblákról tekintenek reánk. Talán éppen ez az időbeni átmenetiség, ez a mindannyiunk által érzett megérintettség teszi, hogy ilyenkor, október 23-án kissé talán jobban elmélyedünk az események történetét hallgatva. Párhuzamokat keresünk családunk, sőt időnként önmagunk életében, sorsában is. Végigtekintve történelmünkön, szinte minden egyes évszázad adott nekünk egy szabadságharcot, minden generációnak voltak személyes, vagy első kézből származó megtapasztalásai. 56 forradalma azonban nem csupán viszonylagos időbeni közelsége, de a jelennel mutatott párhuzamai nyomán is élőbbé teszi a mai napot.

A második világháborút követő évtizedben Európa az útkereső nemzetek hazája volt, s ebben az útkeresésében mi magyarok – mint oly sokszor már- két világ, két nagyhatalom malomköve közé kerültünk. 56 hősei az egyetlen lehetséges és tisztességes utat, a tettek útját választották ezen a történelmi fordulóponton, hiszen a történelem végül mindig ezeket és nem a szavakat teszi mérlegre egy-egy korszak kapcsán.

Ma, 2018-ban Európa ismét a nagyhatalmak érdekeinek színterévé vált és benne Magyarország, akárcsak 62 esztendővel ezelőtt, a nemzeti szuverenitás harcosává. Ahogy az ismert dal is mondja 56 kapcsán: „Európa mélyen hallgatott”. Hallgatott, miközben a magyar szabadság küzdelme a lánctalpak alatt, majd az ÁVH börtöneiben folyt az elnyomás ellen. 1956 magyar hősei arra intenek ma bennünket, hogy semmilyen áldozat sem lehet elég, ha a nemzet jövőjét ismét a jelenben kell megvédenünk, ha a magyar emberek érdekeinek kell hangot adnunk, érvényt szereznünk.

56 a rendszerváltás és a magyar demokrácia bölcsőjeként máig élő, máig ható energiával töltötte föl nemzeti szuverenitásunk ügyét. Ma, nemzeti ünnepünkön tudtára kell adnunk Európának és a nagyvilágnak, hogy a jelenkor magyar küzdelme 1956 harcának továbbélése, azon reménység jegyében, hogy végre tartósan rendelkezhessünk önnön sorsunk, határvédelmünk vagy akár gazdaságunk felett.

Éppen ezért ma, szerte a Kárpát –medencében és a nagyvilágban az emlékezés mellett a hit, a reménység és a küzdelem mécsesei is lobognak és Önökkel együtt jómagam ezen érzésekkel hajtok fejet 1956 ma is élő öröksége előtt."

Dankó Béla

Szarvas, Rákóczi út 2.
friss hírek
eseménynaptár