Dankó Béla

SzarvasRákóczi út 2.2. választókerület
2018 Nov. 29 15:57

Döntés született a fával és szénnel fűtő háztartások egyszeri támogatásáról

A kormány döntött a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtő háztartások egyszeri támogatásáról.

A településektől 2018. október 15-éig beérkezett igényeket a Belügyminisztérium összegezte. Ez alapján 2886 önkormányzat 372 120 háztartása jelezte fűtőanyag igényét. A teljes támogatási összeg 4.465.440.000 forint. A Belügyminisztérium a költségvetési támogatást a támogatói okirat kiadását követő 15 napon belül egy összegben folyósítja az érintett önkormányzatok számára. Az önkormányzatok gondoskodnak a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag (pl. fa, szén) biztosításáról a háztartások számára. Az igénylők már az idei téli fűtési szezonban átvehetik a tüzelőanyagot.

A támogatás feltétele, hogy a települési önkormányzat vállalja, hogy szerződést köt a tüzelőanyagot természetben biztosító gazdálkodó szervezettel, szervezetekkel, amelyben rögzítésre kerül, hogy az érintett háztartásoknak legkésőbb 2019. december 15-éig biztosítja a tüzelőanyag átvételének lehetőségét. A települési önkormányzatok a ténylegesen átvett tüzelőanyagok ellenértékét legkésőbb 2019. december 31-éig teljesítik a vállalkozó részére.

A tárca emlékeztet, hogy a kormány korábbi döntése értelmében azok a családok is megkapták a téli rezsicsökkentést, akik olyan településen élnek, ahol nincs kiépített gáz- vagy távhőszolgáltatás. Az érintett 284 településsel a Belügyminisztérium már korábban megállapodást kötött és a támogatást is átutalta. Ezeken a településeken az önkormányzatok szeptember végéig gondoskodtak arról, hogy a családok készpénz formájában megkapják a téli rezsicsökkentést. Ebbe a kategóriába 29 ezer háztartás tartozik, amelyek támogatására 346 millió Ft-ot biztosított a kormány.

Dankó Béla

Szarvas, Rákóczi út 2.
eseménynaptár